BringThemHomeNow#

האם האינפלציה העולמית שינתה את האופן בו אנו צורכות?

האינפלציה העולמית מתפשטת וחוצה גבולות, עמים ושווקים. הרבה פעמים אנחנו נוטים לא להתייחס ל"חדשות" הללו שכן הם אמורות להטריד כלכלנים. אבל האמת היא שאינפלציה כוללת משפיעה עלינו גם אם אנחנו לא מתייחסים אליה. במיוחד בתעשיות בהם אנחנו דנים במגזין – היצירה והאופנה. תעשיות שאנחנו מחשיבים "רחוקות" מהנושא אך הן הראשונות שנפגעות בזמנים שכאלו. על מה אני מדברת ואיך משבר הנפט משפיע על החולצה שוויתרת עליה אתמול בחנות? 

מה היא בעצם אינפלציה? 

על פי ויקיפדיה, אִינְפְלַצְיָה, היא תהליך כלכלי של עלייה כללית, מתמשכת וקבועה של רמת המחירים במדינה. האינפלציה היא תופעה בה מתרחשת עליית מחירים וירידה מתמשכת בערכו של המטבע המקומי. כך לאורך זמן נוצר מצב בו אנו קונים באותו המטבע פחות מוצרים. 

האינפלציה שחווה העולם בחודשים האחרונים היא השלכה ישירה של המלחמה באוקראינה על העולם. משמע האירוע שהוביל למצב הכלכלי אותו כולנו מרגישים בכיס עכשיו היא ההחלטה של פוטין לצאת למלחמה. נפט מסתבר הוא מקור הפרנסה העיקרי של רוסיה. אחת הסנקציות שהטילו המעצמות על המדינה הייתה איסור יצוא חומרי אנרגיה. או במילים אחרות העולם לא מנסה לא לקנות נפט מהרוסים במטרה להעניש אותם. כך נוצר משבר האנרגיה בו המחיר של כל חבית נפט הרקיע שחקים והמחירים של הכל בעולם עלו יחד איתו. 

איך האינפלציה משפיעה עלינו הצרכנים? 

קודם כל יש לציין שכאשר מחיר הנפט עולה הכל מסביב עולה בהתאם. כי הנפט מניע את רוב שרשראות הייצור והאספקה בעולם. כך באופן ישיר אם מחיר הייצור והשינוע עולה. כך גם המחיר לצרכן על כל מוצר יעלה. קוראים לזה קפיטליזם. משבר האנרגיה הנוכחי מגיע לאחר תקופה ארוכה של מגפה ששיתקה גם היא את המסחר החופשי בעולם. ככה יצא שהעולם עוד לא הספיק להתאושש מהקורונה וכבר מצא עצמו במשבר חדש, משבר האנרגיה הרוסי. בזכות כל האירועים המדהימים הללו אנחנו רואים בחודשים האחרונים עליית מחירים באוכל, תחבורה, דיור ועוד.

איך האינפלציה משפיעה על תעשיית האופנה העולמית?

כמו בכל תעשייה גם תעשיית האופנה העולמית נפגעה ממשבר הקורונה ומשבר האנרגיה הרוסי. חברות גדולות רואות עליית מחירים חדה בשרשראות הייצור שלהן. ובאופן ישיר מגלגלות אותה בצורה מתונה עד כה לצרכן. (למה שהמילארדרים המחזיקים בחברות אופנה ענקיות יספגו מכה ברווח הנקי שלהן?).  אך המכה האמיתית לתעשייה מגיעה מבחוץ. שכן אם הצרכנים מרגישים בכיס את העלאת המחירים החדה במוצרי הצריכה הבסיסיים שלהם… הם לא יבזבזו על "מותרות".  

סקר שנעשה על ידי חברת Jungle Scout שמנהלת חנויות של מותגים באמזון שאל את הקונים של האתר איך הם מרגישים את האינפלציה בחיי היום יום שלהם. קצת יותר ממחצית מהנשאלים ענו כי הם הפסיקו לקנות מותגים יקרים. עוד נמצא בסקר כי מחצית מהנשאלים בחרו לא לקנות את המוצרים האהובים עליהם כי הם מרגישים לא יציבים כלכלית. מותגי האופנה והיצרנים שלהם בהחלט מרגישים את זה. בכתבה של המגזין WWD בנושא התראיינו מגוון יצרני אופנה אמריקאים ובעלי מפעלים. כולם מספרים כיצד העבודה שלהם פחתה כי מותגי האופנה נותרו עם סטוקים של בגדים שאף אחד לא קונה. 

גם אצלנו אנחנו כבר מרגישים את הפגיעה בתעשיית האופנה והטקסטיל המקומית 

בסקר שעשינו בקרב הקוראות והקוראים שלנו בעמוד האינסטגרם של המגזין ראינו את אותן התוצאות. בסקר שאלנו אתכן ואתכם אם יצא לכן לחשוב על עליות המחירים לפני או בעת שאתן רוכשות משהו. ב-82% מהנשאלות והנשאלים ענו כן. עוד שאלנו אם אתן ואתם קונים פחות מאז עליית המחירים הרוחבית וגם כאן 72% מכן ומכם ענו שכן. 

אך אולי השאלה הכי מעניינת שיצא לנו לשאול בסקר היא "האם הרגשות שלך לקניות השתנו? ההתרגשות פחתה / מרגיש.ה אשמה / הפסקת לקנות לגמרי?". 78% אחוזים העידו כי הרגשות שלהן ושלהם אכן השתנו. וכי חווית הקניה שלהן הפכה לכזו המלווה ברגשות אשם. בשיחה עם מנכ"ל רשת אופנה גדולה בארץ נמסר לנו כי לאחרונה הם רואים מכירות בעיקר בזמנים בהם הם עושים סיילים גדולים. "הצרכן שלנו מחכה לקנות את המותגים שהוא אוהב אבל לא במחיר מלא." אותו מנכ"ל אמר גם כי הופתעה לגלות שהצרכנים נשארים נאמנים למותגים שהם אוהבים ולא מחליפים אותם במותגים "זולים" יותר. 

חודשים בודדים עברו מאז תחילת משבר האנרגיה וכבר ניתן לראות כי היחס שלנו לכסף השתנה עד מאוד. רבים ורבות מאיתנו מרגישים אי יציבות כלכלית ומעדיפים לחסוך בתקופה של אי וודאות. אבל באותה נשימה אנחנו גם לא מוותרים על הבחירה באופנה. מעניין לראות כיצד ירידת השווקים בשבוע האחרון תמשיך להשפיע על השוק. והאם ההתמתנות הנוכחית תעמיק או תעלם כאילו מעולם לא הייתה… 

Translate