BringThemHomeNow#

האם 3 פרשיות הטרדה משמעותיות יכולות לשנות את פני תעשיית האופנה?

עולם הדוגמנות תמיד היה ידוע בתור אחת התעשיות בהן הטרדות מיניות הן חלק בלתי נפרד מהמקצוע. בזמן שתנועת #metoo הכתה גלים בעולם הקולנוע והפכה את היוצרות נראה היה שתעשיית האופנה הצליחה לעבור את הסופה ללא פגע. האם הגילויים האחרונים והגינויים הפומביים של כוכבות ענק כמו קים קרדשיאן או אריאנה גרנדה יצליחו להפסיק אחת ולתמיד ניצול והטרדת דוגמנים ודגמניות? 

ניצול והטרדה מינית בעולם הדגומנות והאופנה הוא דבר מוכר ולמרות זאת מרבית הגורמים בעולם הזה בוחרים להעלים עין.

"התעשייה הזאת מלאה באנשים שמנצלים לרעה את הדחיה והבדידות שאנחנו הדוגמניות והדוגמנים חווים בקרירה שלנו" אמרה קריסטי טרלינגטון דוגמנית העל לאתר the fashion law ״אני אסירת תודה שלא יצא לי לחוות כזה דבר אבל יודעת שזו גם לא הנורמה״. אז איך יכול להיות שלמרות שזו ה״נורמה״ לא נעשה דבר כדי לשנות אותה במהלך השנים? התשובה פשוטה, כוח.

הכוח שיש לצלמים או סוכנים ידועים בתעשייה, הוא כמעט אבסולוטי. סוכן יכול להתחיל לך את הקריירה, וצלם גדול יכול לעשות לך אותה. ההבנה הזאת מונעת מדוגמניות (גם גדולות) להעביר ביקורת על אופן ההתנהגות של אותם אנשים שמטרידים מינית. וזה, עולה להם לראש. הדוגמא הטובה ביותר? הצלם טרי ריצ׳רדסון, צלם שידוע ב"צילומים נוטפי מין“. החל מ-2010 (!) עלו נגד ריצ׳רדסון מספר טענות מדוגמניות אלמוניות ומפורסמות כאחד. אבל רק ב-2017 התנערו ממנו המגזינים והמותגים הגדולים, 7 שנים אחר כך. אז למה בעצם שדוגמנית תסכן את הקריירה שלה אם היא יודעת ששום דבר לא ישתנה?

לפני כשבועיים העלה צלם הבית של קים קרדשיאן, מרקוס הייד, סטורי לאינסטגרם ובו הוא קורא לדוגמניות לבוא להצטלם אצלו.

דוגמנית אחת שקפצה על ההצעה של הייד, גילתה לאחר חילוף דברים קצר, שההצעה פתוחה רק לדוגמניות שיסכימו להצטלם בעירום (חילופי הדברים בתמונה מעל). הדוגמנית המזועזעת  העלתה את צילומי המסך של השיחה לטוויטר. אז ראו אותם מנהלי העמוד הויראלי באינטסגרם ״דיאט פראדה״ והעלו את סיפור ההטרדה הזה לכותרת כשתייגו את קים קרדשיאן ואריאנה גראנדה אותן הייד מצלם ודרשו מהן ללמד אותו קצת נימוסים. 

גרנדה וקרדישאן לא מיהרו להגיב ובזמן בו המתינו עלה עוד סיפור לכותרות. הפעם מדובר היה בצלם ויקטוריה סיקרט טימור אמק, שהיה קצת יותר מפורט בבקשות שלו (צילומי מסך לא נעימים בתמונה מעל). מאז ואחרי אין ספור פניות וסיפורים של דוגמניות שתיארו חוויות הטרדה מינית דומות מצידו, אינסטגרם סגרה את החשבונות של שני הצלמים. כאשר גרנדה וקרדשיאן החליטו להגיב ולהביע הסתייגות מההתנהגות הבוטה של הצלמים הללו שהחליטו לנצל את כוחם. ״קראתי את כל ההודעות ואני מזועזעת לשמוע את הסיפורים שלכן. החוויה שלי הייתה שונה ומקצועית ואני מאוכזבת לדעת שנשים אחרות עברו חוויה אחרת. אני תומכת בזכויות של נשים ואי אפשר להמשיך להעלים עין מהתנהגות כזאת.״ גרנדה בתגובתה אמרה ״ אל תצטלמו אצל שום צלם שגורם לכן להרגיש לא בנוח או מבקש מכן להוריד את הבגדים! יש מספיק צלמים הגונים ומוכשרים שישמחו לעשות את העבודה הזאת״. 

גם אצלנו, ממש לפני שבוע נחשפה פרשת הטרדה מינית דומה אלא שאצלנו לא נסגר חשבון אינסטגרם. אצלנו הוגש כתב אישום. בפרשה המקומית מדובר בסוכן הדוגמנות, ניר סנדלר, שהקים את סוכנות Passion וייצג בעבר גם את ברק שמיר. על פי החשדות סנדלר חשוד שביצע עבירות מין ב-8 מתלוננים, חלקם קטינים שהיו מיוצגים שלו. על פי אתר ynet נטען בכתב האישום כי סנדלר טען בפני המתלונניפ בכזב, כי אותם מעשים הם חלק מההדרכה והמיומנויות, אותן הוא מקנה להם כלקוחותיו, לשם ״קידומם המקצועי״.

האם ניקוי האורוות האחרון יעזור לתעשייה לשנות את פנייה או שגם הפעם מדובר במקרה נקודתי שלא ישנה את פניה המכוערים של אחת מהתעשיות הנחשקות בעולם? כנראה שנחייה ונראה… 

Translate