BringThemHomeNow#

עור טבעוני או עור אמיתי? מה ההבדל ומי מהם בעצם יותר מתחשב בסביבה…

בשנים האחרונות תעשיית האופנה מנסה לעשות הכל כדי להיראות "מתחשבת בסביבה". כך יוצא שאנחנו רואים לצד שינוי אמיתי (כמו: השקעה בפיתוחים חדשים או שינוי חיובי בשרשראות האספקה) גם המון הבטחות שלא פעם מתגלות כגרין וושינג מגמתי. אך הנושא האהוב על רבים כרגע הוא החרמת שימוש בעורות מתעשיית החי והעלאת המודעות לתחליף החדשני שלו, העור "הטבעוני". אך בעוד שרבים רצים לשבח את השינוי לטובה עולה השאלה, מה הוא בכלל עור טבעוני? והאם הוא באמת יותר מקיים / מתחשב בסביבה? יצאנו לחקור…

מה הוא בכלל עור טבעוני ואיך הוא מיוצר? 

בעוד מוצרי עור עשויים בצורה המסורתית מעורות של בעלי חיים שהוא חומר מתכלה. העור הטבעוני הוא בדרך כלל עשוי כתחליף פלסטיק. העור הטבעוני או ה-"faux leather" עשוי בדרך כלל מהחומרים פוליוויניל כלוריד (PVC) או פוליאוריתן (PU). שני תחליפים המופקים בעזרת חומרים כימיים ודלק מאובנים לכדי יצירת תחליף פלסטי. כזה שנראה ומרגיש ממש כמו עור אמיתי. תהליך ההפקה שלהם אמנם לא פוגע בבעלי חיים באופן ישיר אך הוא מזהם מאוד את הסביבה ופולט רעלים לאטמוספרה שיכולים לפגוע באדם ובחי בטווח הארוך.

בשנים האחרונות ישנם פיתוחים יוצאי דופן של עורות המיוצרים מצמחים כגון פטריות, אננס ואפילו קקטוסים. אך נכון לעכשיו מעטים המותגים שיכולים להשתמש בתחליפים הללו מכיוון ועלות הייצור וכן גם העלות לצרכן גבוהות. 

מה הפלוסים והמינוסים בשימוש בעור טבעוני מבוסס פלסטיק? 

כמו שאמרנו קודם לכן, התחליף הנפוץ ביותר בשוק היום הוא העור טבעוני מבוסס הפלסטיק. הפלוס העיקרי שלו הוא הפחתת הפגיעה בחי. עוד ניתן לומר כי הייצור שלו פולט בערך כ-2 ק"ג פחות (15.8KG) גזי חממה למטר מרובע לעומת עור אמיתי (17.0KG). ואף מיוצר לא פעם מסיבי פלסטיק ממוחזר במקום פלסטיק בתולי.

אך יש לו גם מינוסים, הוא אינו מתכלה כמו כל תחליף פלסטיק אחר שמיוצר ומופק בעולם. הוא לא מחזיק מעמד לאורך שנים כמו מוצרים העשויים עור אמיתי. כלומר העמידות שלו פחותה וניתן לראות אותו נהרס בטווח זמן קצר. אך אולי האפקט הכי מטריד הוא העובדה כי הוא מכיל בתוכו המון כימיקלים שאנחנו עוטים על גופנו ונפלטים כתוצאה משימוש לסביבה. 

ומה בנוגע לעור אמיתי? האם הוא מתחשב יותר בסביבה? 

בקצרה – תלוי איך מסתכלים על זה. עור אמיתי כשמו כן הוא – עור של בעלי חיים. סוגי העורות משתנים בהתאם לחייה ממנה הופקו. בשנים האחרונות ישנה הקפדה בתעשיות האופנה והעיצוב לעשות שימוש בעור שמופק כמוצר לוואי של תעשיית הבשר. הפלוס בשימוש בעור זה הוא קודם כל צמצום הזיהום שיוצרת תעשיית הבשר. וכך גם מדובר בחומר מתכלה בעל עמידות גבוהה שנשמר לאורך זמן וישמש לעשורים קדימה. דבר שיכול לאורך זמן לצמצם זיהום מתעשיית הטקסטיל.

אך גם לעור אמיתי יש מינוסים. הוא בסופו של דבר מופק בעקבות מוות של יצור חי. לא כל העור האמיתי שנעשה בו שימוש נוצר בתוצר לוואי של תעשיית הבשר. וכן גם העיבוד שלו לא פעם נעשה בצורה המכילה כימיקלים מזהמים.

אז מה מבין השניים הוא הבחירה הטובה יותר? 

אם תשאלו אותי באופן אישי הבחירה הנכונה היא להיות צרכן נבון ולבחור תמיד באופציה הכי שקופה לנו הצרכנים התואמת את הערכים שלנו

אם אתם מאמינים ברכישת עור אמיתי שיחזיק לאורך זמן ויצמצם את הצריכה שלכם, שימו לב לפרטים הקטנים. בדקו מהיכן הגיע העור, איך עיבדו אותו. ובחרו במותגים המייצרים מוצרי עור בצורה מתחשבת בסביבה ובשקיפות מלאה. עם תחזוקה נכונה תוכלו להשקיע במוצר איכותי שיחזיק חיים שלמים. וימנע מכם לקנות כל כמה שנים מוצרים מחומרים לא מתכלים ומזהמים (הרי למי לא היה מעיל טבעוני שהתקלף אחרי כמה זמן?). מזכירה שתמיד אפשר לקנות מעיל עור יד שנייה וכך לא לקנות "עור חדש".  

אם אתם מעדיפים עור טבעוני ולא מוכנים להתפשר על כך, בדקו לעומק את המוצרים אותם אתם קונים והעדיפו עור ממקורות צמחיים על עור טבעוני מבוסס פלסטיק. וכן גם העדיפו עור טבעוני מסוג PU במידה ואין תחליף ממקור צמחי אחר… עכשיו נותרה השאלה – מה אתם הייתם בוחרים?

Translate