הניצול של המיעוט האויגורי בסין הוא אמנם לא נושא חדש אבל הוא כן ירד בשנים האחרונות מהשיח הציבורי. אלא שעדות חדשה שפורסמה מוכיחה כי הצעדים שנקט העולם נגד ממשלת סין לא תרמו. אלא להפך הפכו את הניצול והדיכוי לעמוק יותר
קצין משטרה סיני שהיה אחראי על שינוע ופיקוח ישיר על עובדי הכפייה בשדות הכותנה בסין חושף עדות אמיצה
המידע בכתבה הזו מתבסס על עדות שפורסמה בתקשורת על ידי הארגון לנפגעי הקומוניזם. המידע מתבסס על עדות של קצין משטרה בשם זאנג יאבו אשר ברח מסין. יאבו שהיה חלק פעיל במערכת הדיכוי ופיקח באופן ישיר על פריסת עובדי כפייה, הצליח להוציא תיעודים נדירים מהמדינה. תיעודים אשר מוכיחים כי ה"יוזמות התנדבותיות" למיגור העוני של סין, אינן התנדבותיות בכלל.
על פי המידע שהתפרסם בתקשורת, העד הוא קצין משטרה ממוצא האן. אשר שירת בלב חבל האויגורים בדרום שינג'יאנג בין השנים 2014 ל-2023.
לטענתו במסגרת תפקידו, הוא פיקח באופן ישיר על פריסת עובדי כפייה בשדות הכותנה במהלך שתי עונות קטיף. וכן גם ליווה עצורים ליותר מ-50 בתי כלא ומרכזי מעצר. התיעוד שסיפק מתאר בפירוט, שנחשב מדויק מבצעית על פי גורמים יודעי דבר, את המנגנונים הכוחניים שבהם משתמשת בייג'ינג. בעדתו תיאר את תנאי המחיה של ה״עצורים״ אשר מזכירים, ולטענתו אף גרועים יותר, ״מאלו במתקני כליאה קשוחים״. העצורים משונעים אל אזורי עבודה ייעודיים באבטחה כבדה. נדחסים לחדרים מזוהמים ללא חימום, שבהם עד 20 איש ישנים על מיטות משותפות המשמשות גם כמשטחים להכנת אוכל.
יום העבודה שלהם נמשך עשר שעות ומתחיל ב-5 לפנות בוקר. מעבר לעבודה הפיזית, המערכת מפעילה דיכוי תרבותי ודתי מוחלט. חל איסור על תפילה או עטיית כיסויי ראש. ובכל שבוע נערכים טקסי הנפת דגל והרצאות תעמולה כפויות. צילומי מסך שסיפק מקבוצות עבודה ממשלתיות מספטמבר 2023 מוכיחים כי האויגורים עדיין מגויסים בכפייה לקטיף כותנה ידני. וזאת בניגוד לטענותיה של בייג'ינג על קטיף ממוכן לחלוטין.
בזמן שבעולם ניסו לפעול נגד התוכנית הסינית בכך שדרשו ראיות להעסקה של אותם פועלים מרצון. עדותו מתארת כיצד לפועלים אין אפשרות ״לסרב״.
על פי זאנג המערכת מכניעה כל התנגדות. מי שמסרב ״לקבל את הצעת העבודה״ הממשלתית זוכה ליחס מיוחד. יחס שכולל ביקורי פתע של פקידים בביתו למטרת לחץ פסיכולוגי. זימונים לישיבות "חינוך מחדש" שנמשכות עד 3 לפנות בוקר. ועבודות כפייה בקהילה ללא שכר. אם ההתנגדות נמשכת, המדינה עוברת למעצרים אדמיניסטרטיביים של עד 15 יום בתנאים קשים במיוחד. ובמציאות בה סירוב מוביל למעצר, הסכמה חופשית היא בלתי אפשרית.
עוד תיאר איך לכאורה ההנהגה הפכה את הדיכוי הגלוי למנגנון מבוזר וחשאי יותר. בזמן שבמערב חשבו שעזרו לשנות את המצב של המיעוט האויגורי בפועל מצב הורע. כך נוצר מנגנון בו שיירות ממשלתיות, בליווי כוחות אבטחה חמושים, מובילות את הפועלים לשדות. שם נלקחות מהם תעודות הזהות כדי למנוע כל אפשרות לעזיבה, והן מוחזרות רק בתום העונה. רשת מעקב צפופה הופכת כל תנועה בלתי מורשית לבלתי אפשרית.
על פי הנתונים, תעשיית הטקסטיל באזור יצרה 46,800 משרות חדשות רק בשנת 2025.
כאשר לפי ה-SOURCING JOURNAL תפוקת ייצור החוטים זינקה ביותר מ-20% וייצור הבדים עלה ב-36% בהשוואה לשנה הקודמת. במקביל, העברות העבודה המאולצות צברו תאוצה עם סיום מדיניות "אפס קורונה". עד שנת 2025, מספר ההצבות הגיע לשיא של 3.4 מיליון, נתון המקיף למעלה מ-3 מיליון בני אדם, כשחלקם הועברו ממקום למקום מספר פעם בשנה אחת.





