במשך שנים, תעשיית האופנה ראתה בטכנולוגיות חדשניות למיחזור טקסטיל מעין "גביע קדוש" לפתרון רבות מהבעיות הסביבתיות שלה. אולם, הפיכת חידושים מבטיחים אלו למסחריים בקנה מידה רחב התבררה כתהליך ארוך ומורכב. לאחרונה, נרשמת תנופה מחודשת, עם מספר סטארטאפים המקדמים תוכניות להקמת מפעלי מיחזור תעשייתיים ראשונים מסוגם.
שנה בדיוק עברה מאז הודיעה ענקית ההתחליפים המקיימים Renewcell על כך שהיא פושטת רגל.
הידיעה זעזעה את התעשייה והחזירה לשיח הציבורי את הקשיים של שוק התחליפים המקיימים. בין אם מדובר היה במאבק לייצר את החומרים במסות גדולות. או למכור את אלו שכבר הופקו לצרכנים הבררנים. ואכן לפני שנה היה נראה כי השוק בו הושקעו מיליארדי דולרים הגיע למבוי סתום.
אלא שאז יצאה התעשייה למבצע הצלה מיוחד, והשקיע מחדש בשלל יוזמות שהיום מניבות פרי. Renewcell אמנם נסגרה אך מתחרותיה קיבלו את התמיכה אליה נזקקו. חברת SYRE בה השקיעה H&M ממש לאחרונה הצליחה לגייס 160 מיליון דולר להמשך העשייה שלה. כאשר ענקית האופנה השוודית התחייבה להשקיע בה כ-600 מיליון דולר לאורך מספר שנים. מפעל ייצור ענק מסרי לנקה בשם MAS חתם חוזה והתחייב לקנות עשרות אלפי מטרים של בד מחברת מחזור הטקסטיל האמריקאית Ambercycle ועוד. במשך שלוש שנים. והרשימה נמשכת…
אם נתחייס לדיווחים בעולם, החודש האחרון המחיש את המומנטום החדש בתחום. וזאת כאשר מספר חברות הודיעו על פתיחת מפעלים חדשים.
חברת Syre הודיעה על כוונתה להקים מפעל ענק בווייטנאם. עם יכולת ייצור שנתית של 100,000 עד 250,000 טון פוליאסטר ממוחזר. כמוהה גם הסטארטאפ האמריקאי Circ ומיזם המחזור Reju הכריזו על תוכניות להקמת מפעלים תעשייתיים בצרפת ובהולנד. שלוש החברות מבטיחות להתחיל לפעול בין שנת 2028 ל-2029. ולהקים מפעלים אשר יצליחו לייצר ולהיכנס לשוק עשרות אלפי טונות של פוליאסטר ממוחזר.
ולמרות שהתוכניות נראות שוב, עתידניות, נראה כי התעשייה הפיקה לקחים. "זה לא משנה כמה חוזים אתה חותם, אף אחד לא ישקיע אם לא תוכל להראות ייצור מאורגן ושוטף." אמר פטריק פריסק, מנכ"ל Reju. החברה תשקיע 300 מיליון אירו ויוכל לייצר 50 אלף טון של פלסטיק ממוחזר. אבל כבר היום הסמיכה 100 ארגונים ממיינים באירופה לספק לה חומר גלם (מחזור). עכשיו נשאלת השאלה, האם 3 החברות הללו יהיו אלו שישברו את תקרת הזכוכית וישנו את התעשייה? או ששוב נזכה להתאכזב?