מרתון לונדון 2026 ייזכר כנראה כאחד האירועים החשובים בתולדות הריצה המקצועית. ולא רק בגלל המאמץ האנושי יוצא הדופן. ענקית הספורט הגרמנית אדידס רשמה בו הישג חסר תקדים כאשר הנעל החדשה שלה. והובילה שלושה רצים לשיאים היסטוריים ששינו את פני הענף.
בפעם הראשונה בהיסטוריה – רצים שוברים את מחסום השעתיים בריצת מרתון תחרותית
במרתון שהתקיים בסוף השבוע האחרון היה זה סבסטיאן סאו הקנייתי שחצה את קו הסיום בזמן בלתי נתפס של 1:59.30 שעות. תוצאה איתה קבע שיא עולם חדש ורשמי. "לשבור את שיא העולם זה משהו שחלמתי עליו זמן רב. ולהשיג אותו אומר כל כך הרבה עבורי ועבור ענף הריצה," מסר בהצהרה רשמית. הוא הוסיף כי ההישג "משקף את העבודה הקשה מאחורי הקלעים. את התמיכה של הצוות שלי ואת התפקיד של החדשנות בעזרה לדחוף מעבר לגבולות. אני גאה להיות חלק מפרק חדש בספורט". אבל הוא לא לבד שכן המתחרה לצידו יומיף קג'לצ'ה קבע זמן של 1:59.41 במרתון הבכורה שלו. הישג שהשאיר רבים בענף בתדהמה.
מאחורי ההישגים הללו עומדת נעל עם טכנולוגיה חדשה של אדידס שנחשפה רק לפני מספר ימים
ממש לפני הזנקת המרתון קיימה אדידס אירוע חשיפה מיוחד. ובו השיקה את ה-Adizero Adios Pro Evo 3, שהייתה להגדרתם, ״יצירה טכנולוגית המאתגרת את חוקי הפיזיקה״. ואכן מדובר היה בנעל ייחודית ומסקרנת. באירוע נחשף כי היא שוקלת 97 גרם בלבד גם במידה גדולה כמו 9.5 לגברים. נתון שהפך אותה לנעל המרוצים הקלה ביותר אי פעם שגם קיבלה את האישור לשימוש תחרותי. וזה לא רק הישג בייצור טכני אלא שינוי משמעותי לענף כולו. שכן מדובר בהפחתת משקל דרמטית של 30% לעומת הדגמים הקודמים בסדרה.
המהנדסים של אדידס הצליחו להשיג זאת באמצעות תרכובת קצף חדשה בשם Lightstrike Pro Evo. תרכובת עליה עבדו זמן ממושך שקלה ב-50% מקודמותיה. יתר הנעל עשוי גפה ארוגה השואבת השראה ממפרשי קייטסרפינג. והמחקרים שביצע המותג הצביעו על כך שהיא משפרת את יעילות הריצה ב-1.6% בהשוואה לדגם ה-Pro Evo 2.
אך הצהרות בתעשייה הן לא דבר חדש, רגע האמת הגיע בקו הגמר אז הוכיח המותג כי הטכנולוגיה שלו גם עובדת.
השיאים של הרצים סבסטיאן סאו ויומיף קג'לצ'ה היו נקודת המפנה ואלו שנתנו אישור להצלחה של הטכנולוגיה. אבל זה לא נעצר שם, גם בקטגוריית הנשים נרשמה היסטוריה. כאשר הרצה האתיופית טיגסט אספה קבעה שיא עולם חדש לריצת נשים בלבד עם זמן של 2:15.41 שעות. "שבירת שיא העולם הייתה בראש שלי כבר שנים רבות, ולעשות זאת סוף סוף זה מיוחד מאוד," שיתפה אספה.
פטריק נאווה, מנהל חטיבת הריצה באדידס, בירך על התוצאות ומסר כי מדובר בעדות "לשנים של עבודה קשה ומסירות לצד צוות החדשנות שלנו, שבנה נעל סופר שפורצת דרך חדשה". הנעל, שמחירה לצרכן יעמוד על 500 דולר כבר זמינה לרכישה. ונראה כי הרגע הזה הוא משמעותי לא רק לענף הריצה אלא לתעשיית הספורט כולה. שגם ככה מנסה לחזור ולהתמקד בטכנולוגיה. ועכשיו יהיה לה דחף אפילו גדול יותר לחזור ולחדש.





